Mijn samenwerking met Dirk Bracke

herman dirkDe laatste jaren heb ik enkele boeken geschreven samen met collega-auteur Dirk Bracke. Dirk en ik kennen elkaar al jaren en zijn goede vrienden geworden. IQ 140, Sweet Sixteen en Blinde Woede zijn al verschenen. Binnenkort volgt een vierde duo-boek: Lief prinsesje.

Ik heb Dirk Bracke leren kennen in 1994. In dat jaar verscheen mijn eerste boek, Petr Ginz, bij Davidsfonds/Infodok en in datzelfde jaar verscheen ook het eerste boek van Dirk. Wij zagen elkaar enkele keren per jaar, op de Boekenbeurs, ter gelegenheid van een feestje bij de uitgeverij...

Via de uitgeverij Abimo begonnen we elkaar vaker te zien. Ik vond Dirk sympatiek en zijn boeken uitstekend. Ik vatte het plan op om een boekje te schrijven over Dirk om aan zijn fans te vertellen wie hij was, waar hij zijn inspiratie haalde, hoe hij werkte en hoe zijn verhalen concreet tot stand kwamen. Een Portret van Dirk dus.

Toen het manuscript klaar was, stuurde ik het naar Abimo, maar de uitgever was niet direct enthousiast. Een paar dagen later kreeg ik toch telefoon van de uitgeverij: of Dirk en ik samen een boek wilden schrijven? Dan zou het Portret van Dirk samen met dat boek verkocht kunnen worden. Dat zou het begin zijn van De Portretreeks.

Lang moest Dirk daar niet over nadenken. We gingen samen zitten, we zochten een onderwerp dat ons beiden interesseert en begonnen te schrijven. Dat werd IQ140.

De uitgever was zo tevreden over het resultaat dat we de vraag kregen om een tweede duo-boek te schrijven. We gingen weer samen zitten... en het resultaat was SWEET SIXTEEN.

Ondertussen hadden Dirk en ik de smaak te pakken. Op dezelfde manier schreven we BLINDE WOEDE en ondertussen is ook ons vierde duo-boek klaar: LIEF PRINSESJE.

Ik ben zéér tevreden met deze duo-boeken: met Dirk Bracke mogen samenwerken, dat is echt wel de max!

En we zien wel hoe het verder gaat.