We schrijven samen een boek!

klasfoto toverberg andyf

In het voorjaar van 2018 deed ik een experiment: ik schreef een boek samen met een hele klas leerlingen. Zij overlaadden mij met ideeën en ik schreef de tekst. En alle leerlingen kwamen voor in het verhaal.

Mijn kleinzoon Jelle zat vorig schooljaar in het zesde leerjaar van De Toverberg, de gemeentelijke basisschool van Berg, een deelgemeente van Kampenhout. Tijdens de Jeugdboekenweek ging ik er vertellen over mijn boeken. Nadien deed ik een voorstel aan meester Pieter van het zesde leerjaar: wat zou je ervan denken als ik de komende maanden een paar keer naar de klas zou komen om samen met de leerlingen een verhaal te maken? De meester was dolenthousiast, de directrice ook. Ze vonden het een unieke kans voor hun leerlingen om meer inzicht te krijgen in verhalen en de opbouw van een boek. Hier en daar werden er een paar lessen aan de kant geschoven en ik werd hartelijk verwelkomd.

De leerlingen mochten in groepjes van vier of vijf de eerste ideeën bedenken en aan mij voorstellen. Als basis voor het verhaal kon ik natuurlijk maar een van de vele ideeën eruit pikken. Ik koos voor het idee van een dinosaurus die in de school terecht komt. Daar fantaseerden we verder over. Hoe komt die dinosaurus op school terecht? De leerlingen zeiden dat ze naar het Dinomuseum in Brussel gegaan waren en dat werd het vertrekpunt van ons verhaal.

Met alle ideeën ging ik naar huis om te schrijven en enkele weken later trok ik terug naar De Toverberg met de eerste hoofdstukken. De leerlingen gaven me ideeën hoe het verhaal verder zou moeten gaan. Ze maakten er ook tekeningen bij en na een paar ontmoetingen was het manuscript klaar. Het kreeg de titel "Andy". Ik vond het belangrijk dat alle leerlingen er met hun eigen naam in voorkwamen. Ze kregen allemaal een rol in het verhaal zodat het voor hen een mooie herinnering zou blijven.

Andy cover 180We besloten om het  boek niet naar een uitgeverij op te sturen, maar om het manuscript snel zelf te laten drukken op honderd exemplaren. Zo konden we de leerlingen op hun afscheidsfeest op het einde van het zesde leerjaar al verrassen met hun eigen boek "Andy".

Het boek "Andy" is dus niet te koop in de boekhandel, heeft geen ISBN-nummer en kan alleen besteld worden via mij.

Scholen die interesse hebben om samen ook zo'n boekje te maken, mogen me hierover contacteren. Je kan me mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.