Schrijver zijn in coronatijden

coronaSchrijven is iets wat je op je eentje doet, aan je computer, in een rustige kamer waar je niet te veel gestoord wordt. Dus zou je kunnen denken dat er voor ons weinig verandert in coronatijden.
Maar toch is het ook voor een schrijver niet simpel in tijden van lockdowns en quarantaines.
 
Ik ben al wel wat jaren gepensioneerd, dus voor mijn werk verandert er niets. Thuiswerk heet dat nu voor zoveel mensen. Voor mij is dat al twintig jaar "het nieuwe normaal". Ik schrijf mijn boeken aan de laptop in mijn bureau, ga af en toe een koffietje of een koekje nemen in de keuken en schrijf dan weer verder. Maar nu zit je geïsoleerd. Je kan niet reizen, geen mensen bezoeken, je kleinkinderen niet knuffelen. En dat deel van het leven is voor een schrijver een bron van inspiratie die wegvalt.
Ook de lezingen en vertellingen in scholen en bibliotheken zijn volledig weggevallen. Ik mis mijn lezers, het enthousiasme van jongeren die een verhaal gelezen hebben, de appreciatie van leerkrachten die mij uitnodigen om over mijn boeken te komen praten, ... Dat geeft me heel vaak de "goesting" om verder te schrijven. Uit gesprekken met lezers haal je vaak nieuwe ideeën, soms kleine dingen voor een personage, soms hele verhalen.
 
Bovendien schrijf ik de laatste jaren heel vaak boeken samen met andere schrijvers. Hoe doe je dat in tijden van corona? Je kan niet samen gezellig een koffietje gaan drinken op een terras. Je kan niet thuis bij elkaar op bezoek gaan. Dus bellen en videochatten we. We mailen en sturen onze hoofdstukken naar elkaar door. Dat lukt, maar het is niet zo plezant.
 
En dan is er nog het financiële. Aan lezingen in scholen en bibliotheken hou ik natuurlijk wel een centje over. Voor mij is dat een mooie aanvulling bij mijn pensioen. Voor sommige schrijvers is het écht een heel belanrgijke bron van inkomsten, hun loon waar ze van moeten leven. De boekenverkoop is ook ingestort waardoor onze uitgeverij Kramat failliet is gegaan.
 
Maar er zijn ook lichtpuntjes: ik ben al een dagje ouder dus kan ik sneller dan andere mensen gevaccineerd worden. Midden april kreeg ik mijn eerste spuitje. In mei volgt mijn tweede. Dan zal ik me een stukje geruster voelen. Om toch wat contact te houden met mensen, heb ik veel meer geleerd om met sociale media te werken. Ik kan nu videochatten! En als schrijver heb ik een bedrag gekregen om de verloren inkomsten van de lezingen in 2020 gedeeltelijk te compenseren. En Sabam werkt aan iets gelijkaardigs om de verloren inkomsten van 2021 gedeeltelijk te compenseren. En ook de mensen van uitgeverij Kramat rechten de rug. De uitgeverij komt terug en heet nu PHOENIX BOOKS. Deze uitgeverij heeft MUURZIEK als eerste boek uitgegeven!

 

Voor de geïnteresseerden: ook in deze coronatijden kom ik graag naar uw school of bib voor een lezing met mondmasker en op een veilige afstand. Contact:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.